Értékelés: 4 / 10

Elalvás-faktor: hölgyek esetében kicsi az esély rá, de apánál, párok esetén pasidnál/férjednél ne csodálkozz rajta ;-)

Az Én és a hercegem egy tökéletesen átlagos romantikus-vígjáték, annak majd’ minden klisé-elemével. Azoknak ajánlom, akik kedvelik az ilyesfajta produkciókat. Egy hétvégi családi filmnézés szereplője is lehet, persze azért ekkor már előfordulhat, hogy apa bele-beleszunnyad néha, de kamaszlányaik imádni fogják.

A filmet Martha Coolidge (Lány a völgyből, Tengerre, tata!) rendezte. Közel negyvenéves pályafutása során olyan sztárokat fedezett fel, mint az Oscar-díjas Nicolas Cage (Las Vegas, végállomás, Ál/Arc), Val Kilmer (Doors, Top Secret) vagy James Gandolfini (Maffiózók sorozat, 8 milliméter) azaz mindig is kedvelte a még ismeretlen, de ígéretes színészek használatát. És habár a női főszerepet Julia Stiles (10 dolog, amit utálok benned, Bourne-trilógia) kapta, aki már ez előtt a film előtt is ismertnek számított. A másik címszereplő Luke Mably (The Gates sorozat, A frontkórház sorozat), kinek ez volt az első nagyjátékfilmje.

Nem nagyon kedvelem, ha a forgatókönyvet többen írják. Ettől számomra inkább projekt-jellegűvé válik a mű, mert mindig azt érzem, hogy van valaki, aki a drámáért, van valaki, aki a poénokért felel és így tovább. Persze azért is említem ezt most, mivel ennél a filmnél is több szerzőről beszélhetünk. Ketten jegyzik a történet kitalálását, és egyiküknek még ketten segítettek a forgatókönyv befejezésében.

Julia Stiles – talán rutinból – képes is hozni a vidékről egyetemre kerülő szorgalmas lány szerepét, de Luke Mably-nek – azon felül, hogy egy jóképű playboy – nem tudom elhinni, hogy egyszer – a nem is túl távoli jövőben – Európa egyik monarchiájának vezetője lesz.

Julia Stiles és Luke Mably

Többször visszatérő motívum, hogy lám milyen nehéz is egy koronaherceg élete! Ez nyilvánvalóan érdekes kérdés, még akkor is, ha legtöbbünknek ez sosem fog fejfájást okozni. A filmben azonban nem túl jó, elnagyolt az ebben rejlő lehetőségek kiaknázása.

Van még egy kis hiányérzetem: mégpedig a királyné karakterével kapcsolatban. És itt nem az őt alakító színésznőre gondolok. A szinkronizált verzióban már az rettentően idegesítő, hogy maga a fordító sem tudta eldönteni, hogy királynő avagy királyné (mert ugye azt tudjuk, hogy a kettő nem ugyanaz). De ez az idő múlásával egyértelművé válik. Azonban egy-egy karakter jellemváltozása nagyon kényes kérdés, annak kidolgozása nagyon fontos. Itt pedig ezt rendesen elhanyagolták.

Julia Stiles és Luke Mably

Összességében a klasszikus Hamupipőke-történet egyik modernkori feldolgozását láthatjuk, persze nincs benne gonosz mostoha és aranycipellő. De van benne királyfi és meseszép(?) fiatal lány.

Annyi még mindenképp a végére kívánkozik, hogy a filmnek már nem is egy, hanem konkrétan három további része készült, amiket (még?) nem láttam, de az mindenképpen sokatmondó, hogy moziban már egyik sem jelent meg, kizárólag DVD-n. A sorozat további részei: Én és a hercegem 2. - A királyi esküvő, Én és a hercegem 3. : Királyi mézeshetek és a legutolsónak még nincs magyar címe: The Prince & Me: The Elephant Adventure (magyar fordításban: Én és a hercegem: Az elefánt-kaland).

A film előzetese eredeti nyelven, magyar felirattal

Szerző: simy69  2013.02.18. 15:12 Szólj hozzá!

Címkék: kritika martha coolidge julia stiles mérsékelten ajánlott romantikus-vígjáték értékelés: 4 - 6 luke malby

A bejegyzés trackback címe:

https://neznivalo.blog.hu/api/trackback/id/tr475086861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása